Frakt 59:- * Skickas inom 1-5 dagar * Personlig support

Plädar

Det finns fantastiskt mycket fin ull i Sverige, men den mesta ullen som används i Sverige är ändå ofta importerad, antingen i första ledet eller andra ledet. Väljer vi en helsvensk produkt gör vi skillnad genom att minska transporter, ta tillvara råvara som finns här och dessutom skapar det arbetstillfällen i värdekedjan. Att materialet dessutom är alldeles underbart - speciellt till plädar - gör inte incitamentet mindre.

Jag jobbar inte med standardmodeller men samtliga plädar i denna kategori är vävda i 100% svensk fårull från olika raser (beroende på färg) och hela kedjan från får till färdig pläd finns i Sverige. Jag tullar aldrig på materialens härkomst och genuinitet och djurvälfärd ser jag som en självklar del att ställa höga krav på. Givetvis är inte heller plädarna malbehandlade. 

Handvävd ullpläd - naturvit/grå Handvävd ullpläd - naturvit/grå
Handvävd ullpläd från Gotland Handvävd ullpläd från Gotland

De första plädarna som skapades tillkom genom att jag hade en idé om att vilja erbjuda extremt exklusiva bruksföremål, gärna med gotländsk härkomst och av endast genuina naturmaterial. Min svärmor, som hade vävkunskaper, och jag satte därefter i gång att designa och väva den första pläden. Till en början vävde bara hon, nu idag är det mest jag som väver på den tid som ges.


Jag har ända sedan jag var liten flicka funnit det otroligt fascinerande med vävstolar och tittade alltid extra in i slöjdsalen när man gick i skolan. På något magiskt sätt skapas ett mönster 'bara' genom att föra en skyttel fram och tillbaka. Nu med lite mer vävkunskaper i ryggen kan jag också härleda ett tyg, och vad det är som faktiskt påverkar mönstret. Detta skapande, och att sakta se det växa fram tråd för tråd finner jag otroligt själsligt skönt. Att det dessutom blir användbara bruksföremål gör att arbetet man lägger ner blir värt arbetsinsatsen.


Hälsningar
Marléne Silfwerbrand